aizat af5 and me

aizat af5 and me

~find this blog in google ~

letters for my blog visitor

Jumaat, Disember 03, 2010

MASAK NASI AYAM~!

anda nak tau x cam mnew nak masak nasi ayam yg sdap ~ aku adew resipi dowh ..u must try't
tau ~
bahan2 nya ialah
  1. ayam
  2. beras
  3. bawang besar
  4. halia
  5. bawang putih
  6. sup bunjut
  7. cili masak
  8. sedikit sos tiram
  9. sedikit kicap
  10. sedikit cili sos
  11. daun sup
cara masak nyer adalah ~
Rebus ayam bersama halia yang ditumbuk lumat sehingga masak.
- Setelah masak, toskan ayam dan perap bersama sos tiram & kicap. Air rebusannya jangan dibuang.
- Untuk nasi, tumis bawang merah & bawang putih hingga wangi, masukkan separuh air rebusan ayam tadi dan tanak bersama-sama nasi (bubuh pewarna kuning sikit supaya nasi tu berwarna kuning).Garam secukup rasa dan biarkan masak.
- Ayam yang telah diperap kemudiannya digoreng.
- Untuk kuah sup, tumis bawang putih dan bawang besar bersama-sama sup bunjut sehingga naik bau. Kemudian masukkan baki air rebusan ayam tadi. Setelah hampir masak, masukkan daun sup untuk menyedap dan mewangikannya.
- Untuk sos cilinya pula, tumbuk atau blend cili masak bersama 1 ulas bawang putih hingga hancur. Masakkan bersama-sama sedikit sos cili dan sedikit air, letakkan sedikit gula dan garam secukup rasa.
- Setelah siap semua, bolehlah makan bersama-sama salad, timun dan tomato.

~SELAMAT MENCUBA~

Khamis, Disember 02, 2010

NEW MISSION ~

  • from now aku nak kc blog aku nie lain daripada dulu
  • i will say no berita2 sebab aku dpat bnyak feedback yg kta lebih baik buat
  • macam cerita sendiri ~ aku pun ada terfikir gak
  • ermm korang support ahh aku tau , agar aku dpat menjayakan
  • blog aku , facebook,twitter n youtube
  • aku jd famous jew
  • last sekali korang selalu- lah dtg kew blog aku nie n
  • impian aku ,adalah aku hrap blog aku akan
  • mencecah pengunjung sramai 1 million
  • pada hujung thun dpan
  • ~amin~